Kuidas kõik algas ehk aasta 2008…

Aasta 2008 tähtsündmused:

 

MTÜ asutamine

Esimene tõsine (või õigemini, väga meeleolukas) koosolek teemal „Teeme uue tantsurühma“ toimus 13. märtsil 2008 Herdise hubases kodus. Seal arutasime juba päris mitmeid küsimusi, sealhulgas rühma nime.

Igatahes, paar nädalat hiljem kirjutasime kõik MTÜ asutamispaberitele alla. Aset leidis see tähtis toiming Kail külas olles.

Ps. Tuuriti logosid joonistasime sel õhtul ka (nagu alloleval fotol näha), aga ühtki neist me hiljem siiski ei kasutanud.

 

Uulu line-tantsu maratonüritus

Tuurit-Tuuriti esimene esinemine leidis aset 26. aprillil Uulus line-tantsu maratonüritusel. Tänu ühele üritusel osalejale sai see ajalooline sündmus osaliselt ka üles filmitud: klipp 1ja klipp 2.

 

Tegime ära

Kolmandamal maikuu päeval pakkis Tuuriti esindus, nagu ka ülejäänud ligi 50000 kaasmaalast oma lapsed, labidad, rehad, kindad veoautokasti, et sõita Eesti suurimale talgule. Ja puhtamaks sai!

 

Pärnumaa tantsupidu

4. mail toimus Pärnu Kontserdimajas maakonna tantsupidu “Tantsin Sinust ja Sulle, Eestimaa”. Tantsupeost võtsid osa Pärnu maakonnas ja linnas tegutsevad täiskasvanute rahvatantsurühmad – kokku 30 rühma ligi neljasaja tantsijaga. Tantsupeo üldjuht ja lavastaja oli Henn Tiivel. Pealtvaatajaid võis toona kahjuks kahe käe sõrmedel kokku lugeda, aga tantsida oli ikkagi tore.

 

Tuurit-Tuurit räppis end esimeseks

24. mail Tartumaal peetud X Kaera-Jaani võistutantsimise üldvõidu tõime me Pärnusse. Aga ikka algusest – nagu üks korralik tantsusündmus ikka, algas ka Kaera-Jaani võistutantsimine rongkäiguga ning pidu kestis Võnnus kogu päeva. Peale võistlust süütasid võitjad peoplatsil traditsiooniliselt suure lõkke ja õhtu jätkus simmaniga. Seekordsel võistutantsimisel soovis oma versiooni Kaera-Jaanist esitada rekordiliselt 33 rühma üle Eesti. Eraldi hinnati laste-, neidude-, nais-, memmede ja segarühmi.

Tänapäeva ühe tuntuma eesti rahvatantsu tekkelugu on seotud Võnnu vallas elanud sepapoisi Jaaniga, kes 19. sajandil Ahja mõisa pesuköögis tünnide tagant paljaid pesevaid naisi piiludes vahele jäi ja niimoodi esialgu pilkelaulu ning hiljem tantsu sisse sattus.

Meie esituses nägid žürii ja publik Kaera-Jaani tänapäevast versiooni, kus räpipoistest saavad vahvad Eesti mehed. Tantsu esimese osa lavastas Eneli Rüütli, teise osa autor on Mait Agu. Teise loona esitasime setu pulmatantsuna tuntud Helju Mikkeli Otsapandjatse. Siinkohal meie südamlikud tänusõnad Eneli Rüütlile, kes õpetas selgeks Kaera-Jaani, ja Henn Tiivelile, kes lihvis Otsapandjatse samme.

Žürii koosseisus Ülo Luht, Aime Vilu ja Ülle Feršel pidasid meie rühma Kaera-Jaani seadet suurepäraseks ning Tuurit-Tuuritile omistati nii parima segarühma kui ka võistutantsimise üldvõitja tiitel.

Juu saab ehk tuuritajate seiklused Muhu saarel

Tuurit-Tuurit võttis juuli alguses ette tee Muhu saarele, et osaleda Nautse Mihkli talus toimunud tulevikumuusika festivalil Juu Jääb 2008. Meil oli võimalus osaleda etenduses „Mäng murul” koos Tõnu Kaljuste ja Nargen Opera koori, festivali kunstilise juhi Villu Veski ning pärimusmuusikute Celia Roose ja Tuule Kanniga.

Etendus oli üles ehitatud eesti rahvalauludele Veljo Tormise töötluses. ”Mängu murul” lavastas koreograaf Teet Kask, meie modifikatsioonid vanadest rahvatantsudest seadis juhendaja Eneli Rüütli. Festivali ajaloos oli see esimene kord, kui üles astusid tantsijad.

Meie jaoks algas festival neljapäeva hommikul, mil saare poole teele asusime. Kohapeal sättisime veel paika ühised liikumised lauljatega ja lihvisime tantsusamme. Õhtul tantsisime-trallisime festivali avakontserdil hip-hopi ja reggae-rütmide saatel. Reede tõi endaga kaasa veel kostüümiproovi ja peaproovi ning õhtul toimus „Mäng murul” esietendus, mida võimendas ürgne taluhoov ja loojuva päikese heidetud varjud. Laupäeva pärastlõunal toimus teine etendus, mida oli tulnud vaatama ka helilooja Veljo Tormis.

Projektis osalemine andis meile tohutu emotsionaalse laengu. Korraldajate sõnul oli festivali mõtteks rõõmu toomine – ja just rõõmu toomine oli, on ja jääb ka meie rühma peamiseks eesmärgiks.

 

Valgemäede võistutantsimine: Tuurit-Tuurit võidulainel

25. oktoobril toimus Tallinnas Salme ja Ott Valgemäe tantsude võistutantsimine. Tuuritajad tõid sealt Pärnusse A-kategooria rühmade esikoha ja kõige valgemäelikuma esituse preemia. Preemiate jagamine läks žüriil üsna kergelt – otsustajate esindaja Ülo Luhti sõnul pole ta nii üksmeelses žüriis kunagi olnud.

Igal rühmal tuli ette kanda üks Salme ja Ott Valgemäe loodud tants ning üks mõne teise autori tants. Meie valik Valgemäede loomingust oli “Kiik kutsub”. Äärmiselt südantsoojendav oli kuulda, kui žüriisse kuulunud Salme ja Ott Valgemäe tütre sõnul nägi meie esitatud tants välja just selline, nagu tema ema seda oli mõelnud. Siinkohal tuleb teha suur kummardus härra Henn Tiivelile, kes oskas meist selle välja meelitada 🙂

Teise tantsuna nägi publik Mait Agu ja Eneli Rüütli seatud “Kaera-Jaani”, mis tõi peavõidu kevadel Võnnus toimunud Kaera-Jaani võistutantsimisel. Ja selle eest tänud Enelile ja tema tublile abilisele Simole.

Võistutantsimist korraldas Kuljus ning sellega tähistati ühtlasi Salme Valgemäe 95. sünniaastapäeva. Samuti anti üritusega avapauk Kuljuse juubelihõngulisele 60. hooajale.

 

Esimene välisreis – Mardilaat Helsingis

Tuurit-Tuuriti esimene välisreis algas 21. novembri varahommikul kella 5 ajal. Mõned tunnid hiljem olime juba Helsingis Kaapelitehdases, kus sai esinemisplats üle vaadatud ja pisut proovi tehtud. Seejärel viis buss meid hotelli. Kuna Kaera-Jaani joonised oli vaja läbi harjutada, siis seda me tegime – kõigi hotelli kultuurihuviliste külastajate rõõmuks otse liftide juures koridoris 🙂

Õhtul käis osa tuuritajaid nautimas kaunist kontserti Temppeliaukio kirikus, kus astus üles Pärnu linnaorkester. Teine osa uudistas jõulueelset Helsingit või puhkas varajasest ärkamisest välja ning valmistas järgmise päeva esinemisteks ette. Näiteks keeras juustesse rulle…

Järgmisel hommikul sõitsime uuesti Kaapelitehdasesse. Esimene ülesastumine algas kell 11. Näitasime seal oma rahvatantsutöötlustest koosnevat Muhumaa-kava, mis võeti publiku poolt soojalt vastu. Liina Viira kootud kleidikesed ja värvilised karupüksid äratasid tõsist huvi. Näiteks tulid Soome prouad küsima, kus selliseid ilusaid pükse müüakse ja kui palju need maksavad.

Lõuna ajal oli vahelduse mõttes kord traditsioonilise rahvatantsu käes. Ka see meeldis pealtvaatajaile. Õhtuse tantsuploki panime kokku kahest esimesest kavast. Meie endi arvates oligi see parim variant, sest tantsijatel oli hoog sees ning publik (seal oli seekord palju eestlasi) väga vahva ja kaasa elav.

Ega tantsijad vabalgi ajal ilma tantsimata saa. Peale esinemisi ja enne laevale minekut keerutasime jalga nii Pärnu Poiste kui Svjata Vatra muusika järgi. Ühtlasi õpetasime Greibi lauljatele selgeks „Oige ja vasemba”.

Meri oli rahulik ning Tallinn ja Pärnu võtsid meid vastu ilusa valge lumevaibaga. Kuuldavasti olevat pühapäevased Mardilaadalt tulijad aga tormi kätte jäänud.

Kokkuvõtteks – reis oli tore ning tekitas tahtmise veel ja veel välismaale Eesti tantsu tutvustama minna. Suur-suur aitäh linnavalitsusele, kes meid kaasa võttis! Palju tervitusi kõigile kaasreisijatele!

 

Pidude aeg…

27. detsembril võis sitsilisi-satsilisi tuuriteid näha aga Kilingi-Nõmme kultuurimajas pika süldilaua taga. Tütarlapsed olid oma kallitele noormeestele ka ühe tantsu ette valmistanud. Jõulukingist näeb videot siit.

Uus aasta tuli pidulikult ning ilutulestikku kaeti seekord Pärnu linna loožikohtadelt. Hiljem tehti Tuuriti enda ilupauku kärtsu ja mürtsu ning loomulikult tantsutüdrukutega. Aasta esimene päev algas tuuritades linna peal ja maakonnaski ning lahku mindi hommikutundidel… Mullikasi! 🙂