2015 Sõpruslinnadevaheline tantsuarmastus sõbrapäeval

25.02.2015

Algas kõik sellest, et Pärnu kauaaegse sõpruslinna Jelgava kultuuriinimesed tantsuansamblist Lielupe saatsid Pärnu Linnavalitsusele kutse sooviga näha Lätis, Jelgavas traditsioonilisel ja kõrgetasemelisel rahvatantsuüritusel ka meie linna kollektiivi.

Pärnu linna rahvakultuuri peaspetsialist Alli Põrk usaldas Pärnu ja tegelikult terve Eesti esindamise seekord meile, rahvatantsurühmale Tuurit-Tuurit. Kutse väärtust tõstab tõik, et siiani on nimetatud tantsukontserdile väljastpoolt Lätit kutsutud vaid mõned kollektiivid. Kokku esinesid koos meiega seitse kollektiivi ning organiseerijate kinnitusel pääsevad Jelgava „Tants on meie armastus“ kontserdi raames lavale vaid Läti parimad rahvatantsuansamblid oma parima repertuaariga. Seekord astusid üles sellised kõrgetasemelised ansamblid nagu Daiļrade, Dancis, Gatve, Lielupe, Rotaļa ja Teiksma.

unnamed

Bussitäis rahvast startis Pärnust 14.veebruaril, laupäeva hommikul kell kaheksa ning tagasi plaaniti jõuda järgmise päeva varahommikuks. Seega tõotas tulla pikk ja põnev sõbrapäev külalislahkete lõunanaabrite kireva ajalooga Jelgava linnas. Kas teadsite, et Pärnust vaid paarisaja kilomeetri kaugusel asub Jelgava loss, praegu Läti Põllumajandusülikooli majutav suurejooneline hoone, mis on silmapaistva Itaalia arhitekt Franchesco Bartolomeo Rastrelli töö ning koopia Talvepaleest Peterburis? Soliidsemas eas põlvkond mäletab kindlasti siin toodetud RAF mikrobusse ning noorematele teadmiseks, et Jelgavast on pärit ansambli Brainstorm laulja Renārs Kaupers. Jelgava on viimaste aastatega tänu kohalike aktiivsusele ja Euroopa Liidu projektide edukale kaasamisele tunduvalt kaunimaks ja atraktiivsemaks muutunud. Korrastatud Lielupe jõeäärne promenaad ning innovaatiliselt rekonstrueeritud Jelgava sümbol, endine Püha Kolmainu kirik, mis nüüd täidab turismiinfo, muuseumi ja restorani funktsioone on vaid mõned näited edukatest uuendustest. Kahjuks jäid meil seekord nägemata XVII Jelgava Jääskulptuuride Festivali taiesed, sest soe ilm ei olnud nende pikemaajalist säilimist soosinud.

 

Kontsert oli jagatud kaheks osaks. Esimest osa täiendasime kahe tantsuplokiga külalisesinejana ka meie. Ürituse populaarsusele viitas asjaolu, et üle 300 kohaline saal oli täiesti välja müüdud. Kohal olid Läti rahvatantsu juhtfiguurid ning peale kontserti korraldatud banketti austas oma visiidiga ka Jelgava meer. Ärevust ja pinget oli tunda õhus ja näha korraldajate nägudelt. Tagantjärele võime tõdeda, et eestlased ja eesti rahvatants on Lätis teretulnud. Asjatundlik audients ei hoidnud kontserdi ajal oma emotsioone tagasi, lõunapoolsem temperament kaasaelamist hoogustamas. Läti rahvatantsukorüfeed kiitsid meie treenereid Eneli Rüütlit ja Tiiu Pärnitsat, et lisaks vajalikule lavailule on meie tantsudes säilinud ka eesti rahvatantsu algupära ning pärimused. Siinkohal suur tänu ka igavesti noorele härra Henn Tiivelile, kelle kannatliku tööga see suuresti sillutatud on. Kontserdi teine osa oli juba puhtalt Läti tantsuansamblite suurejooneline ja vaatemänguline lavademonstratsioon. See oli ülimalt vaimustav, professionaalne ning kaunis. Saime koos publikuga võimsa emotsiooni ning tulevikule mõeldes ka vajaliku motivatsiooni.

Lätlased on teadupärast üsna lõbus ja peoaldis rahvas, eriti siis veel tantsuinimesed, kes olidki peale ametlikku kontserti korraldanud tempoka ja lõbusa järelpeo. Ligi paarsada noort ja nooruslikku tantsisid ja trallisid DJ saatel hommikutundideni. Nii ka meie. Olime meie tantsija Edda abil ette valmistanud ka ühe tempoka meeste erinumbri, diskopopurrii, mida tabas meile meeldiva üllatusena kaasaelamis- ja aplausitorm. Lätlased on tõesti üks väga külalislahke ja emotsionaalne rahvas ning Lätimaa avastamist ja külastamist väärt! Mēs mīlam dejā!