2011 Läti kaugemat nurka avastama 30.05.2011

Mai lõpus pakkisime end taas Marguse bussi ja läksime Lätti Julia sünnipäeva tähistama. Noh, tegelikult oli Daugavpilsi ümbruskonnas üks rahvakunsti festival ka 🙂 Rahvusvaheline ja traditsioonidega, kandis nime Augšdaugava. Peale Eesti külaliste ehk meie olid oma rahva kunsti näitamas leedukad, poolakad, itaallased ning loomulikult lätlased ise.

Meie koduks nende paari päeva jooksul oli muuseum! Jah, justnimelt. Imekaunis looduslikus kohas Daugavpilsi lähedal Berkeneles asub Läti armastatud poeedi Janis Rainise maja, kus too kunagi elas. Nüüd on seal nii Rainist kui kohalikku kodulugu tutvustav muuseum ning ühtlasi kunstnike kogunemis- ja tegutsemispaik.

Meil oli plaanis kolm esinemist, neist ülejääval ajal saime pisut ka Daugavpilsi ja selle ümbrust näha (ning bowlingut mängida ja šopata). Esmalt tegime kolm tantsu festivali avakontserdil Vabole pargis. Enne meid esinesid itaallased, kellel oli õnnestunud kõik rahvariided lennul ära kaotada. Nad ei lasknud end sellest häirida ning korraldajate abiga õnnestus neil Läti rahvarõivaist endale sobivad esinemiskostüümid kombineerida. Selgus, et mitte ainult rahvariided pole Euroopa eri servade rahvastel sarnased. Tantsud ja pillilood on ka. Näiteks itaallaste “Rahvusvaheline kadrell”, kuhu nad kõiki teisigi haarasid, sisaldas muuhulgas kolonntantsu, Oiget ja vasembat ja veel paari Eesti rahvatantsu.

Festivali teine päev oli tõeline rahvapidu, mis leidis aset Daugava kaldal metsa sees. Hommikust peale esinemised, samal ajal kohalike käsitööliste laat ja töötoad. Meie saime oma rõõmuks paar sõna eesti keelt kõnelda nii vana juustumüüjanna kui Tartus töötava lätlasest metallikunstnikuga. Kahjuks tekkisid Ilmavanal aga festivaliga omad plaanid, nii et lõppkontsert tuli metsiku paduvihma tõttu ära jätta. Osalejad end sellest häirida ei lasknud, rahvusvaheline jämm telgis oli kaasahaarav. Meie otsustasime siiski ootamatult tekkinud vaba aja kasutada kojusõiduks, et varahommiku asemel südaööks Pärnusse jõuda.

ps. Aija, kes meid kutsus, ütles, et ta on näinud kaht tantsurühma, kes talle energiat annavad. Ühed on pärit Poolast ja teised… oleme meie!