2013 Tuurit-Tuurit osales „Lihaselõdvestusel“ Otepääl

Valdo

 

15.märtsil toimus kauni Lõuna-Eesti kuppelmaastiku keskmes Otepääl rahvatantsijate iga-aastane võistluspäev „Lihaselõdvestus“. Selle ürituse suurem eesmärk on testida, millise tantsuansambli lihased on kõige paremini lõdvestunud, vaim virgem ja selg sirgem. Ühtlasi on see ka mõnusaks seltskonnaürituseks, kus ei puudu nii uued tutvused kui ka jällenägemisrõõm. Sel aastal täitus „Lihaselõdvestusel“ ka auväärne juubel – 25 !

Korraldamine oli sedapuhku tantsuansambli Tarbatu õlgadel, osales kaheksa kollektiivi. Tänavune võistlus oli jagatud kolme ossa. Vastavalt sooritusele sai punkte ja päeva lõpuks selgusid nii võitjad kui ka ka tagasihoidlikumad tulemused.

Kuigi nimetuse „Lihaselõdvestus“ järgi võiks arvata, et tegemist on selgekujulise puhkuse või siis äärmisel juhul ka mõningate venitusharjutustega, siis tegelikult peitis tänavune üritus endast päev läbi kestnud umbes 15 km pikkust seiklusmatka erinevate ülesannetega. Oma „boonuse“ lisas ka ilmataat, kes selleks päevaks Otepääle korraliku lumevaiba ja saju organiseeris. See tegi ülesannete lahendamise ja raja läbimise veelgi keerukamaks, sest korraldajad olid siiski arvestanud senikestnud kuiva ilma ja lumetu olekuga.

Ülesanded oli tõesti koostatud põnevalt ja mitmekülgselt. Näiteks tuli võtta Jenkasammul Tehvandi tõusu, saata kaasvõistlejaile hääletult kehakeeles tekstisõnumeid, läbida lindiga tähistatud tõelist seiklusrada, tassida üheskoos palki kitsal metsarajal nagu Lenin laupäevakul, näidata üles sportlikke teadmisi ja tabada lasketiirus viis märki. Viimatimainitud ülesande täitis Tuuriti võistkonnas eeskujulikult Maido hindele 5.

Lõkke ääres peetud lõunapausiks olid kõik juba täiega vettinud, seal oli võimalus soojeneda-kuivada, süüa portsjon maitsvat hernesuppi ja häälestada end paarikilomeetrisele metsamatkale Otepää spordihoone suunas. Meie jaoks kujunes see pisut pikemaks, sest kompassis olid mullid ja metsavana eksitas kursilt kõrvale kalduma, kuid puude vahel tiirutades leidsime kõik nõutud sildid üles ja võisime rahulkult pesema ja sööma suunduda.

Õhtune kava sisaldas endas teatevõistlusi ja kultuuriprogrammi. Teatevõistlustel tuli teha kosmonaudihüppeid, kätekõverdusi ja teisi põnevaid harjutusi. Olime tublid ja saime täitsa hästi hakkama. Teine „teatevõistlus“ oli tegelikult toore jõu näitamine (vt juuresolevat pilti – sõnadesse seda panna ei saa). Rahvatantsijate hulgas vastupidavaimaks ja tugevaimaks meheks krooniti meie Egert, kes suutis eestoenglamangu/plankingu asendis olla üle 10 minuti. Tehke järele! Kusjuures, Egert lubas kogu rahva ees, et järgmisel aastal siis 15 minutit…

Kodutööna oli kõigil ette valmistatud taidluskava ja ühe riigi tutvustus. Nimelt olid korraldajad igale osalevale kollektiivile andnud võimaluse tutvustada riiki, mida küll päriselt olemas ei ole, kuid millesarnaseid võib hea tahtmise juures arvata olemas olevat.

Tuurit-Tuurit tutvustas Rwandalandi, kus meile teadaolevate andmetel on võimalik nooruse taastamine ja seda täiesti looduslike preparaatide alusel. See tagaks ka probleemideta kvalifitseerumise tänavusel tantsupeol, kuhu on teatavasti kandunud üle-eestiline probleem ehk rahvastiku vananemine. Kodutööna valmisid Tuuritis Rwandalandi tutvustav video, sealsed rahvarõivad ja tants.

Kui kõik võistlusvoorud läbitud ja saalis parajalt pinget tunda oli, läks žürii punkte liitma ja otsust tegema, kes viib sel korral koju Ulla ja võidukarika ning kes on sunnitud vastu võtma Uno nimelise maskoti, mis tagab korraldamisõiguse järgmisele „Lihaselõdvestusele“.

Ja siis see magus lause läbi õhtujuhtide suu ja mikrofoni ning kogu võimendustehnika kõlas: „Võitja on Tuurit-Tuurit Pärnust!“

Juhuu, mida paremat oleks võinudki tol hetkel soovida? Mõnus päev looduses edukalt seljataga ja teadmine, et ühine kodune mõttetöö ja kava, tutvustuse, lipu ning kostüümide ettevalmistamine on läinud täie ette, on premeeritud võitjatiitliga! Täname siinkohal kõiki, kes oma nõu ja jõuga osalesid kava ja rekvisiitide ettevalmistamistamisel ja kes ka maastikumängus ühist võitlusvaimu ja Tuuriti lippu kõrgel hoidsid. Samuti suured tänud korraldajatele !