Tuurit-Tuurit 30. rahvusvahelistel Hansapäevadel 2010 30.06.2010

Suurejoonelised 30. rahvusvahelised Hansapäevad toimusid sellel aastal meie enda kodulinnas Pärnus.

Neljaks päevaks muutus kogu linna atmosfäär vahemereäärsetele linnadele omaselt lustakaks ja mõnusalt meeleolukaks. Varahommikust hilisõhtuni kestsid erinevate kultuurikollektiivide esinemised, kontserdid ja aktsioonid. Südalinna olid enda valdusesse haaranud käsitöömeistrid ja –kaupmehed, külalised teistest hansalinnadest – see meeletu hulk rõõmsameelseid ja särasilmseid inimesi kujundasid meie kodulinnast hubase ja huvitava (keskajahõngulise) muinasjutulinna, mis tõepoolest assotsieerus Pärnu tunnuslausega “ela või ise” :).

Seetõttu oli ülev ja emotsionaalne anda ka meie tantsurühma poolt tilgake vett siia sillerdavasse kultuurimerre. Tuuriti esinemisampluaa ja -repertuaar kujunes Hansapäevadel väga mitmekesiseks, kuna lisaks traditsioonilisele rahvatantsule Gildiaia laval ja Pärnu Kontserdimajas saime võimaluse publikut rõõmustada ka Rüütli platsil renessanss-tantsudega koos Hansevolk tantsijatega Lübeckist. Keskaja hõngu ja meeleolu võimendasid ajastusele vastavad esinemisriided, muusika ning tantsuseaded. Põnev oli avastada nii sarnasusi kui ka erinevusi meie ja kunagisest Hansaliidu pealinnast tulnud karismaatilise kollektiivi endiste seltskonnatantsude koreograafilisest tõlgendusest.

Oluliseimaks ja vastutusrikkaimaks kujunes oodatult esinemine tantsuetendusel “Ets kae” Hansapäevade pealaval Vallikäärus. Lisaks meile täiendasid tantsujõudusid rühmad Pärnust ja Pärnumaalt, Tallinnast ning Viljandistki. Etenduse lavastaja, meie oma juhendaja Eneli Rüütli kompositsioonikirevat ning nauditavat loomingulist eneseväljendust premeeris praktiliselt “täismaja” pealtvaatajaid sooja aplausi ning positiivse tagasisidega.

30. Hansapäevade lõpetamistseremoonial oli tuuritlastel au koos sadade vabatahtlikega osaleda tunnustatud koreograafi ja lavastaja Teet Kase initsieeritud sümboolsel tänuavaldamise ja Hansapäevade ärasaatmise aktsioonil, mis päädis Hansaliidu lipu ja Hansapäevade korraldusõiguse üleandmisega Leedu linnale Kaunas.

Täname Pärnu – hästi tehtud! Kohtumiseni Kaunases!